Column Diaken Frans Wielens - Rembrandt van Rijn, geloofsverkondiger (*5 juli 1606 - +4 oktober 1669)

‹ Terug naar overzicht

Geplaatst op: 10-07-2019

Eerder dit jaar schreef ik over Rembrandt van Rijn, geloofsverkondiger. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. 2019 is uitgeroepen tot het Rembrandtjaar. Op de televisie zagen we mannen en vrouwen, jong en oud met penseel, verf en palet treden in de sporen van de grote meester, schilder van onder meer de beroemde ‘Nachtwacht’ in het Rijksmuseum.

Voor mij ligt de Rembrandtbijbel die ik in bruikleen heb gekregen van dominee Jan Hermes, predikant in Schoonebeek. Het is een bijbel met reproducties naar de werken van Rembrandt. Ik zie een mooie prent met daarop het verhaal dat God aan Abraham een zoon belooft. Abraham zittend voor de tent. Gastvrij ontvangt hij drie bezoekers. Ze zijn samen met elkaar in gesprek. Ik zie Sara in de tent, een kind klimt op een muurtje. Volgend jaar zal zij een zoon baren, want voor God is niets onmogelijk. (Gen. 18, 8-9)

Rembrandt is niet enkel een kunstenaar maar tevens iemand die leeft vanuit de Bijbel en zo komt God aan het licht met een naam en een gezicht. God is natuurlijk niet zichtbaar, maar toch worden we door al zijn Bijbelse afbeeldingen geraakt door het geloofsmysterie. Sommige mensen ervaren het kijken naar zijn schilderijen als een ontmoeting.

Ik blader verder en zie etsen en tekeningen die ik nog nooit heb gezien; bijvoorbeeld Jezus langs het meer van Galilea. Ik zie Simon Petrus en Andreas. Zij werpen een net in het meer, zij waren vissers. Jezus roept hen: ‘Komt achter Mij aan en ik zal u vissers van mensen maken.’ (Mt. 4,18-19)

Ik raak enthousiast over mijn voornemen om samen met u, bij wijze van bezinning, de Rembrandtbijbel in ogenschouw te nemen. Rembrandt opent onze ogen. Hij laat, beeldend en indringend, de verhalen tot ons komen. Wat het woord niet zeggen kan, verbeeldt de meester.

Komt en gaat het zien op
dinsdag 3 september, s’ avonds, na de H. Mis van 19.00 uur,
in het Sint Antoniusgebouw in Coevorden, aanvang 20.00 uur.

Van harte welkom, Frans J.M. Wielens  diaken


‹ Terug naar overzicht

Copyright © 2019 Immanuel Parochie  -  Powered by CouchCMS