Franciscusnieuws

‹ Terug naar overzicht

Geplaatst op: 22-04-2024

Franciscusnieuws

 

VERLOTING PAASKAARS 2023

De Paaskaars van 2023 zal – zoals elk jaar – ook dit jaar verloot worden.

Dat gebeurt direct aansluitend aan de viering op Pinksterenzondag 19 mei.

In het weekend van 5, 12 en 19 mei worden er loten verkocht voor de vieringen van dat weekend.

 

V.V.S

Op dinsdag 14 mei is er een excursie naar het landgoed “Kaamps” en het tuincentrum “Borghuis” in Deurningen.

 

AFSCHEID VRIJWILLIGSTER

Sinds de misdienaars niet meer assisteren bij een uitvaartviering zijn we afhankelijk van vrijwilligers. Een van hen - Riek van Eijden - is er vanaf dat moment altijd bij geweest. Daar zijn we haar heel dankbaar voor. Nu heeft ze aangegeven hiermee te gaan stoppen. Jammer, vinden wij, maar soms is het niet anders. Gelukkig hebben al enkele mensen bereid gevonden om het van haar over te nemen.

Riek, heel hartelijk bedankt voor je inzet in deze vele jaren.

 

OVERLEDEN

Op 18 maart j.l. is Helena Theresia (Lena) Soppe-Mittendorff in de Schutse rustig ingeslapen. Lena Soppe-Mittendorff was bijna 70 jaar getrouwd met Bertus Soppe. Ze hebben samen op de Vossebelt jarenlang een kleine boerderij gerund met veel verschillende dieren. Lena kon niet stil zitten. Ze was gek op de paarden en hun veulens en op haar hond Peggy. Ze had een lief en zorgzaam karakter en had veel humor.

Enkele jaren geleden werd ze getroffen door een Tia en ging haar gezondheid achteruit. In de Schutse vond ze de liefdevolle verzorging die ze nodig had en daar is ze op 18 maart rustig ingeslapen in het bijzijn van haar Bertus.

Op dinsdag 26 maart hebben we in een plechtige uitvaartviering afscheid van haar genomen en haar op ons parochiekerkhof te ruste gelegd.

Lena Soppe-Mittendorff is 90 jaar geworden.

 

ACTIE KERKBALANS 2024

Zoals u de laatste twee jaar gewend was vindt in mei de jaarlijkse actie Kerkbalans weer plaats. Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk, de Oudkatholieke Kerk van Nederland, en, sinds 2018, de Evangelische Broedergemeente. Al sinds meer dan 50 jaar werken deze kerkgenootschappen samen en zij doen zo een beroep op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. De kerk krijgt geen subsidie. Onderhoud van het gebouw, de koffie, maar ook het personeel kosten geld.

Daarom is er de Actie Kerkbalans.  Met de jaarlijkse actie Kerkbalans willen we uw aandacht vragen voor de financiële gezondheid van onze geloofsgemeenschap.

Als geloofsgemeenschap willen we graag meer zijn dan een winst- en verliesrekening. Natuurlijk is het belangrijk dat er voldoende inkomsten zijn om het gebouw te kunnen onderhouden, om warm te zitten en om onze pastoor en diaken te kunnen betalen. Maar wat we graag willen is dat er ook geld is om aandacht te kunnen hebben voor elkaar, saamhorigheid, omzien naar elkaar en voor maatschappelijke betrokkenheid. In mei komen de mensen weer bij u langs met de envelop en zij zullen deze ook weer ophalen. Mogen wij weer op u rekenen? Alvast onze hartelijke dank.

De locatieraad

 

Het leven en werken van Vincent van Gogh

Dinsdag 14 mei nemen diaken Frans Wielens en Ted Schilder ons mee in het leven van Vincent van Gogh. Van Gogh is een van de meest bekende kunstenaars ter wereld, maar wat veel mensen niet weten is dat hij aanvankelijk een totaal andere roeping had. Hij koesterde de wens om dominee te worden. De lezing begint met het verkennen van van Gogh’s vroege jaren en zijn religieuze opvoeding. Er wordt gebruik gemaakt van zang en beeldmateriaal. Ook wordt er natuurlijk aandacht besteed aan zijn periode in Drenthe.

De lezing is in het Antoniusgebouw in Coevorden op dinsdag 14 mei na de viering. Van harte welkom!!

 

VAN DE LOCATIERAAD,

Dat Steenwijksmoer ondanks allerlei tegenstrijdige berichten over de toekomst van de kerk ook veel lovende berichten van onze parochianen ontvangen moge duidelijk zijn. Want er zijn nog steeds mensen die geloven in een mooie toekomst voor onze kerk en willen zorgdragen voor het voortbestaan van die kerk, die met veel zorg en inzet in het verleden is opgebouwd en is voorzien van veel oude kunst. Een kerk waar de inwoners van Steenwijksmoer trots op mogen zijn. Het is niet voor niets een Rijksmonument.

Om diezelfde kerk nu nog mooier te maken worden er nog steeds nieuwe glas-in-lood ramen geschonken. In de maand juni worden de resterende tien grote ramen aan de kant van de Kerkweg voorzien van glas-in-lood ramen. Daarna gaat het Glasatelier, die de ramen produceert, de geschonken ramen voor de Mariakapel maken. Zodra die ook zijn geplaatst zal er een speciale viering plaats vinden. Maar dat hoort u te zijner tijd.

Onze dank gaat ook speciaal uit naar die parochianen die de kerk nog steeds een financieel warm hart toe dragen. En of het nu om een klein of groot bedrag gaat, onze dank is zeer groot. Dus denk vooral in de komende meimaand aan uw kerkbijdrage in de actie kerkbalans.

Ook is dit een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij al die vrijwilligers, die zich steeds weer enthousiast inzetten voor allerlei taken binnen de kerk, zoals de redactiegroep die het maar steeds weer voor elkaar krijgt om het Franciscuscontact bij u op de mat te krijgen, de Liturgische werkgroep, de koren Palet en St. Caecilia, de collectanten, de bloemengroep, de kosters, de onderhoudsploeg, en al die anderen die hier niet genoemd zijn. We kunnen niet zonder hen, maar beseffen ook dat deze groep vergrijsd en wij dringend op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Wij zijn met name op zoek naar invulling van diverse functies, zoals voorlezers tijdens de viering, het begeleiden van de Pastor bij een begrafenis, als lid of secretaris plaats nemen in de Locatieraad enz. Wij zijn jullie nodig. Dus laat onze geloofsgemeenschap niet verder vergrijzen en help ons als vrijwilliger. Bent u beschikbaar, man of vrouw en kunt u een paar uur in de week vrijmaken om ons te komen helpen, kom dan eens kijken en een praatje maken op maandag- of woensdagmorgen.

De koffie staat dan klaar om 10.00 uur.

Samen sterk voor onze prachtige kerk.

 

VOORBEREIDING EERSTE HEILIGE COMMUNIE IN VOLLE GANG

In het vorige parochieblad heeft u al kunnen lezen welke kinderen uit Coevorden en Steenwijksmoer op 9 juni de Eerste Heilige Communie doen. En we zitten niet stil, dat mag wel gezegd worden. Inmiddels hebben er al twee ouderavonden plaatsgevonden en de kinderen zijn ook al enkele keren naar het Antoniusgebouw geweest. De ouders zijn betrokken bij de liturgie (het maken van het boekje voor de Eerste Heilige Communie) en de versiering in de kerk. En de kinderen maken aan de hand van “Gods grootste geschenk” kennis met de kerk en het geloof en alles wat daar bij komt kijken.

Eén van de hoofdstukken van het boek gaat over het leven van Jezus en in het bijzonder de Goede Week. Met de kinderen zijn we de kerk in geweest, we hebben de kruiswegstaties bekeken en erover gepraat. Dit maakte wel indruk. Enkelen kenden het verhaal van Petrus en het kraaien van de haan al. Kortom, stof genoeg om over te praten en na te denken.

Op Goede Vrijdag was er in de kerk van Steenwijksmoer een kinderkruisweg waar de communicantjes nauw bij betrokken waren. Het kruis lag voor in de kerk op de trappen van het altaar en bij iedere statie werd er onder het lied “Stabat Mater” een bloemetje en een kaars bij het kruis neergezet. Fijn dat iedereen hierbij aanwezig kon zijn.

Op zondag 7 april jl. vond in de kerk van Coevorden de presentatieviering plaats. De zondag deed haar naam eer aan want het zonnetje straalde volop. Onder de vrolijke klanken van het kinderkoor werd het een mooie viering. De kinderen mochten naar voren komen en zich voorstellen aan de mensen in de kerk. De pastoor vroeg o.a. naar hun naam, school en favoriete vak of hobby. En we hebben ook dit jaar weer een hele gevarieerde groep. Uiteraard kwamen bij de lievelingsgerechten de drie P’s weer voorbij, te weten Patat, Pizza en Pannenkoek!

We gaan vrolijk verder met het boek en de volgende thema’s komen nog aan bod: het doopsel, vriendschap, de bijbel, vergeving, vrede, vreugde en uiteraard de Heilige Eucharistie. Zo werken we met de kinderen en ouders naar de 9e juni toe. Namens de werkgroep Eerste Communie voorbereiding:

Pastoor Bernard Buit, Henriëtte Reefman,

Jolanda Arends en Helma Morskieft.

 

4 mei Dodenherdenking Steenwijksmoer, Weiteveen, Schoonebeek

Op zaterdag 4 mei wordt in de Immanuelparochie op 3 plaatsen een plechtigheid georganiseerd ter gelegenheid van Dodenherdenking.

In Steenwijksmoer en Weiteveen wordt de Dodenherdenking in de parochiekerk gehouden. Normaliter houden we op zaterdagavond de weekendviering; dit jaar is ervoor gekozen om ruimte te maken voor Dodenherdenking. De weekendviering op zaterdag 4 mei komt te vervallen.

In Steenwijksmoer is er een samenkomst in de R.K. Franciscuskerk die om 19.30 uur begint. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

Na een korte plechtigheid gaan we naar de R.K. begraafplaats waar twee oorlogsslachtoffers begraven liggen. Bij hun graven worden kransen gelegd en na twee minuten stilte volgt het Wilhelmus.

In Weiteveen begint om 19.30 uur de samenkomst in de R.-K. kerk aan de Zusterweg. Vanuit de kerk vertrekt om 19.50 uur de stille tocht naar het monument bij het Veenloopcentrum. Om 20.00 uur – 2 minuten stilte. Aansluitend wordt het Wilhelmus gezongen en volgt de kranslegging. Na afloop is er gelegenheid om koffie of thee te drinken in het Veenloopcentrum.

Een ieder kan hierbij aanwezig zijn.

In Schoonebeek begint de Dodenherdenking om 18.45 uur in de Dorpskerk, om 19.30 uur vertrek uit de Dorpskerk naar de begraafplaatsen aan de Europaweg en Kerkhoflaan voor de herdenkingsplechtigheid.

 

Tentoonstelling Hendrik ter Reegen

Veenkoloniaal Museum Veendam

In het vorig Franciscuscontact heeft u het al kunnen lezen dat er drie houten beelden uit de St. Franciscuskerk te Steenwijksmoer uitgeleend zijn aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Het gaat om de beelden van de heiligen Petrus, Paulus en de aartsengel Michaël. Deze beelden zijn gemaakt door de Veendammer beeldhouwer Hendrik ter Reegen.

Op zaterdag 2 maart was de feestelijke opening van de tentoonstelling. Naast de beelden is er van alles te zien, ook niet kerkelijke objecten zoals meubels, portretten en gedenkplaten.

Mooi om het enorm gedetailleerde werk van Hendrik Ter Reegen te kunnen zien buiten de bijzondere kerk in Steenwijksmoer.

 

Wilt u kijken hoe mooi de beelden staan in het museum? De tentoonstelling loopt tot en met 26 mei 2024. Het Veenkoloniaal Museum is gevestigd aan het Museumplein 5 in Veendam.

Voor meer info en openingstijden kijk op www.veenkoloniaalmuseum.nl

 

Heeft u belangstelling om de tentoonstelling te bezoeken dan kunnen wij vanuit de parochie gaan kijken of we een gezamenlijk bezoek kunnen organiseren naar Veendam toe.

Dus mocht u interesse hebben om naar het museum te gaan, maar bent u niet in de gelegenheid hier zelf naartoe te gaan dan kunt u zich tot 1 mei a.s. opgeven per email (info@rksteenwijksmoer.nl) of telefonisch (0524-291542).

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u bellen met bovenstaand nummer.

Namens de locatieraad,

Helma Morskieft


‹ Terug naar overzicht

Copyright © 2024 Immanuel Parochie  -  Powered by CouchCMS