Pastoor Frans Veld *Dreumel, 1918 - + Tilburg, 2002

Geplaatst op: 22-12-2019

In ons jubileumjaar, 100 jaar Onze Lieve Vrouwe Koningin van de Vrede, staan we stil bij de opvolgers van onze eerste pastoor, deken Veltman. Hij was van 1919 tot 1966 de pastoor van de parochie.

Frans Veld is in de oorlogsjaren tot priester gewijd. Hij behoorde tot de paters van de Heilige Harten. In 1946 vertrok hij naar Brazilië. Hier is hij voornamelijk in het onderwijs werkzaam geweest. In 1969 keerde hij naar Nederland terug. In 1971 werd pastoor Veld in onze parochie benoemd. Hij is slechts een jaar in onze parochie werkzaam geweest. Hij wordt dan ook niet of nauwelijks ter sprake gebracht als er gesproken wordt over de pastores van weleer. Hij is een voorbijganger geweest. Na zijn vertrek uit Weiteveen is hij op verschillende andere plekken, waaronder in Losser, pastoraal werkzaam geweest. Vele jaren is hij ‘bejaardenpastor’ geweest. In 1998, hij was inmiddels tachtig jaar, vestigde hij zich in het verzorgingshuis van de paters in Bavel. Drie jaar later werd hij in 2001 opgenomen in het verpleeghuis ‘Joannes Zwijsen’ te Tilburg. Na een kort ziekbed overleed hij in 2002. Pater Frans Veld werd begraven op het kerkhof van het klooster in Bavel. Wij noemen zijn naam met eerbied en respect en gedenken hem dankbaar voor zijn arbeid in onze parochie.

Frans J.M. Wielens  diaken