Pastoor Jan van den Hurk

Geplaatst op: 02-11-2019

Pastoor Jan van den Hurk *Zijtaart,(Brabant) 1935 -  +Bavel, 1985

In ons jubileum jaar, 100 jaar Onze Lieve Vrouwe Koningin van de Vrede, willen we stilstaan bij de opvolgers van de eerste pastoor, deken Veltman, Hij was van 1919 tot 1966 de pastoor. In 1972 werd pastoor Jan van den Hurk benoemd. Hij was vier jaren onze pastoor.

Wie was pastoor van den Hurk?

Pastoor van den Hurk behoorde tot de ‘Paters van de Heilige Harten’. In 1960 werd hij in Valkenburg tot priester gewijd. Hij werd als missionaris uitgezonden naar Portugal. Portugal stond toen onder het bewind van de dictator Salazar en behoorde tot de armste landen van Europa. Na een enigszins politiek geladen preek op een zondagmorgen werd pater van den Hurk door het regime het land uitgezet en keerde hij noodgedwongen terug naar Nederland. Zodoende werd hij na verloop van tijd in 1972 onze pastoor.

Met pater van den Hurk kregen wij een Brabander als zielzorger. Met name oudere parochianen herinneren hem als een uiterst hartelijke en meelevende pastor. Helaas liet zijn gezondheid te wensen over. Dit maakte dat hij in1976 zijn pastoorschap moest opgeven. Het speet hem zeer. Na een open hartoperatie in Houston werd hij rector bij de zusters in Emmer-Compascuum. Hier bleek dat pater van den Hurk ten diepste kloosterling was. Het ritme van het klooster heeft hij als een weldaad ervaren.

In 1980 werd hij benoemd als begeleider van studenten in de vormingscommuniteit van de congregatie In Valkenburg. Zodoende is hij vijf jaren mijn persoonlijk begeleider geweest. Ik ben hem dankbaar voor de tijd en aandacht die hij aan mij en andere studenten gegeven heeft. Geweldig!

Zijn leven als religieus en als priester werd gevoed door een intens gebedsleven en een leven vanuit de eucharistie. Hij beschikte over een grote dosis humor. Bridgen was zijn passie. Kort na zijn 50e verjaardag, in zijn 25 jaar als priester is deze pater van de Heilige Harten in 1985 veel te vroeg overleden. Helaas!

Frans J.M. Wielens diaken