Woordje van de pastores

Geplaatst op: 05-10-2021

Oktober – Wereldmissiemaand

Van oudsher heeft de Katholieke Kerk in Nederland veel aandacht gehad voor de ‘missie’, voor de groei van de ‘jonge kerk in de derde wereld’. Dit kwam doordat eenieder wel een missionaris kende. Dikwijls was het een familielid, een broer, een tante, een nichtje of een oom die, ver van huis onder de ‘armen’ leefde en werkte. Al deze helden konden rekenen op een meelevend thuisfront. Eens in de vijf jaar kwamen de missionarissen op familiebezoek en om te preken in de kerken om vervolgens, met een goed gevulde beurs, terug te keren naar hun missiepost ergens in de tropen. Er kon met steun vanuit Nederland van alles worden gedaan om de ‘jonge kerk’ op te bouwen. Denk maar aan de gebouwde kerken, scholen en ziekenhuizen. Met dubbeltjes, kwartjes, en gespaard zilverpapier kon er veel worden gerealiseerd. Missieclubs vormden belangrijke schakels in de fondswerving.

Missionarissen worden niet meer vanuit Nederland uitgezonden. De ‘jonge kerk’ staat inmiddels ‘op eigen benen’. In die zin is de ‘missie’ volbracht. Toch is ‘de missie’ nog steeds hard nodig. ‘MISSIO Pauselijke Missiewerken’ is springlevend. Ieder jaar opnieuw is oktober de Wereldmissiemaand. Met altijd aandacht voor de jonge kerken in de derde wereld; dit jaar aandacht voor het pastoraal werk van de kerk in de Republiek Guinee in Afrika. MISSIO steunt in het bijzonder de zusters van de congregatie Soeurs Servantes de Marie, Vierge et Mère, in het bisdom N’Zérékoré. Guinee is een arm land. Niet alle kinderen kunnen naar school. Hun ouders kunnen het schoolgeld niet betalen of de kinderen moeten thuis meewerken. Er zijn nogal wat kinderen die wonen in een weeshuis. Zo’n weeshuis wordt geleid door de zusters. Zij verzorgen de baby’s, de oudere kinderen krijgen eten en kunnen ook naar school. De jonge kerk in Guinee is klein maar dapper. Bewonderenswaardig!

Op Missiezondag, 24 oktober, wordt over de hele wereld in de Katholieke Kerk gecollecteerd voor het pastorale werk van de opvolgers van onze missionarissen die eens, lang geleden, ver van huis de hitte van de dag hebben gedragen. De opvolgers mogen rekenen op onze support.

Alle kleine beetjes helpen. Denk maar even terug aan het gespaarde zilverpapier, aan die stuiver, het dubbeltje en dat kwartje. De gulle gift van weleer.

Frans J. M. Wielens   diaken