Woordje van de pastores

Geplaatst op: 04-02-2021

Tot u ben ik gezonden

Hij ging van stad tot stad,

Hij sprak: “tot u ben Ik gezonden.”

Voor zieken en gewonden

had Hij een woord, een onderdak.

Refrein: Alles heeft Hij welgedaan.

Tot wie zou ik anders gaan.

Hij gaf aan blinden het gezicht de nacht heeft Hij verdreven, gaf doden weer het leven,

waar Hij voorbij ging werd het licht. (refrein)

Daags voordat hij gestorven is heeft Hij het brood genomen: ‘Hiertoe ben ik gekomen, doet dit tot mijn gedachtenis.’ (refrein)

En alwie Jezus naam belijdt zal wonderen verrichten en als een lamp verlichten de lange gang van onze tijd. (refrein)      tekst H. Oosterhuis

De melodie en tekst van bovenstaand lied zijn u vast wel bekend. Een lied dat in 1964 al voor het eerst in onze kerken werd gezongen. Nadien is het ontelbare keren gezongen, met name op Witte Donderdag, tot op de dag van vandaag.

Tijdens de viering op woensdag na Pasen in de kapel van Sint Franciscus in Coevorden kwam het lied als vanzelf opnieuw bij mij naar boven borrelen. Een ‘Zalig Pasen gevoel’ maakte zich weer van mij meester!

Wat is het lied ‘Tot u ben Ik gezonden’ toch rijk aan geloofsverkondiging.

In de eerste drie strofen wordt kort en krachtig, in een notendop, de zending van Jezus bezongen. Tot uitdrukking komt wie Jezus is geweest en waartoe Hij in de wereld is gekomen. Het lied bezingt het leven van Jezus. Volgens de evangelist Lucas ging Jezus van stad tot stad. Hij trok rond van dorp naar dorp. Hij ging naar zieken en gewonden. Hij genas ze. Hij sprak ze bemoedigend toe. Hij heeft blinden genezen en wekte doden ten leven. Ja, Jezus bracht licht in de duisternis. Wij horen in het lied dat Jezus een veilig onderdak bood.

In strofe drie wordt tenslotte verwezen naar het Laatste Avondmaal.

In strofe vier wordt voor het eerst de naam van Jezus genoemd.

Vervolgens worden u en ik opgeroepen om zijn naam te belijden. Wie dat doet zal wonderen tot stand brengen en licht brengen op de weg tot het einde.

Zing, neurie dit lied in duisternis en licht, vandaag en morgen, altijd.

Frans J. M. Wielens   diaken