Woordje van de pastores

Geplaatst op: 01-03-2019

BOEREN, BURGERS, BOUWERS EN BUITENLUI

In het laatste weekend van oktober hebben we de klok een uur teruggezet. Van het ene moment op het andere, diep in de nacht nog wel, is de wintertijd aangebroken en hebben we afscheid genomen van die lange hete zomer. Inmiddels jaagt de wind de herfstbladeren op en tikt de regen zachtjes tegen het zolderraam. Het wordt ’s avonds vroeg donker, de bomen worden kaal. We staan aan de rand van de winter.

Oktober gaat de geschiedenis in als de maand van het boerenprotest. Het Malieveld in Den Haag, stuk gereden door de zware tractoren, is er ook voor de bouwers die eveneens hun stem luidkeels laten horen. De stikstof ligt niet enkel op het bordje van de boeren en de bouwers, het gaat ons allen aan, van automobilist tot vliegtuigpassagier. Er is nog een lange weg te gaan. Oplossingen naar ieders tevredenheid zijn nog lang niet in zicht. Het is allesbehalve een tijd van overwinteren en maar stil afwachten.

In november wordt het leven van alledag door het kerkelijke jaar doorbroken met momenten van waken en bidden. Speciale dagen die licht en warmte, troost, inspiratie en sterkte schenken. Ze zijn bedoeld voor iedereen, voor boeren, burgers, bouwers en buitenlui. Ik noem Allerheiligen, 1 november, Allerzielen, 2 november, Sint Maarten, 11 november, Sint Nicolaas, 5 december.  Gedenkmomenten die mensen in staat stellen zich met God te verbinden en, om met een lied te spreken,  ‘Mens voor een mens te zijn’. Ja, daarom wordt allerman/allervrouw geboren en gaan mensen ‘tot elkander’.

‘Uit vuur en ijzer, zuur en zout, uit alles wordt een mens gebouwd.’ Ik citeer het prachtige Bruiloftslied. Als dit lied nu eens gezongen zou worden op het Malieveld? Dat zou een droom zijn. Gezongen door stoere mannen en vrouwen die de hitte van de dag hebben gedragen, die weet hebben van ondernemen in de bouw, werken op het land en in de stal. En niet alleen door hen gezongen, maar ook door burgers en  buitenlui. Ja, God heeft ons zijn schepping in handen gelegd.

De wilde ganzen komen en de zwaluwen gaan om in warme landen te overwinteren. Tal van dieren gaan in winterslaap. Wij richten ons op om recht voor God te staan en houden de lofzang gaande,  biddend  om behoud van de schepping en om zegen voor boeren, bouwers, burgers en buitenlui.

Frans Wielens  diaken