Column diaken Frans Wielens - Maart roert zijn staart

‹ Terug naar overzicht

Geplaatst op: 12-04-2019

De afgelopen maand heeft het gezegde: ‘Maart roert zijn staart’, meer dan waar gemaakt. De vele regenbuien werden afgewisseld met van tijd tot tijd een waterig zonnetje. Krachtige windstoten zorgden voor omgewaaide bomen. Het kwam ook voor dat we ons konden koesteren in de voorjaarszon. De natuur ontwaakt uit de winterslaap. Het voorjaar dient zich aan.

Maart roerde zijn staart niet alleen voor wat het weer betreft. Ik noem de wonderlijke verkiezingsuitslag. Duizenden jongeren voor het klimaat in actie. De ‘Brexit’ houdt vriend en vijand bezig. In Mozambique regeert wanhoop door de cycloon ‘Idai’. In Utrecht de stille tocht na de aanslag in de tram waarbij drie mensen werden doodgeschoten. In Rome bisschoppen bijeen. Niet zomaar. Seksueel misbruik op de agenda. ’Kerk in Nood’ meldt: een pater Kapucijn vermoord in Kameroen.

Dit alles en nog zoveel meer in het groot en in het klein maakt ons tot mensen in weer en wind, aan zon en regen prijsgegeven. Lijden heeft zoveel namen. Zouden wij niet beter zwijgen. Maria Vasalis dicht: ‘Zoveel soorten van verdriet, ik noem ze niet. Maar één, het afstand doen en scheiden. En niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn.’

Ook de parochie Immanuel is eveneens aan zon en regen prijsgegeven, een geloofsgemeenschap in weer en wind. In die hoedanigheid zijn wij op weg naar Pasen. Opnieuw wordt het Pasen, weliswaar niet vanzelf.

Beste medegelovige, op de wind heb je geen invloed, wél hoe je de zeilen zet. Wetende dat maart zijn staart roert en dat april doet wat hij wil, nodig ik u uit de zeilen bij te zetten en elkaar daarbij van dienst te zijn. Dan gaan we in het spoor van Jezus, de Gekruisigde, de Verrezene. Zalig Paasfeest toegewenst.

Van harte, Frans Wielens  diaken

 

Eerder verschenen colums van diaken Frans Wielens zijn:

Rembrandt van Rijn, de geloofsverkondiger
Zalig Nieuwjaar
'Laat ons naar Bethlehem gaan'
Nieuwe Heiligen
Na hitte en droogte
Dankt, dankt nu allen God
De roep om barmhartigheid
Vijfentwintig jaar diaken
De dagen naar waarde schatten
Voorbereiden op een kerkelijk huwelijk
Elkaar tot zegen zijn
Hij is nabij Immanuel
Onze Missie, vroeger en nu
Twee Missiebusjes
Wijdingsplechtigheid Mgr. Van den Hout
Het nieuwe Onze Vader - negentig dagen later
Denk nog dikwijls aan je Eerste Heilige Communie
Maria
Wees zout en licht voor de wereld
Met de herders terug naar de 'velden'
Kom, we gaan naar Bethlehem
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
De roep om barmhartigheid
Maria MagdalenaTot na de vakantie


‹ Terug naar overzicht

Copyright © 2019 Immanuel Parochie  -  Powered by CouchCMS