Bijeenkomst rond de Hongerdoek - 12 maart 2019

Geplaatst op: 09-01-2019

Al enkele jaren worden hongerdoeken door de VOM-groep Immanuel opgehangen in onze kerken en kunt u in uw parochieblad een korte uitleg vinden.

De hongerdoek gaat terug op een oud, middeleeuws gebruik. Hij werd opgehangen om in de vastentijd het altaar waar de viering van de eucharistie plaatsvond aan het oog te onttrekken. Aanvankelijk waren het eenvoudige linnen doeken, later werden ze beschilderd met voorstellingen van het leven, lijden en sterven van Jezus. Zo zijn de doeken eeuwenlang een praktische vorm geweest van verkondiging en catechese. Omdat de doeken tijdens de vastentijd werden opgehangen kregen ze de naam ‘hongerdoeken’. Midden jaren zeventig werd door Misereor (Duitse katholieke ontwikkelingsorganisatie) een actuele betekenis gegeven aan de hongerdoek door kunstenaars uit het Zuiden te vragen nieuwe hongerdoeken te maken vanuit thema’s die hen aanspreken. Elk jaar wordt een ander thema gekozen. De maker van de hongerdoek komt telkens uit een ander werelddeel, zodat we kennis kunnen maken met beelden en symbolen uit verschillende delen van de wereld.  Al meer dan veertig jaar worden voor de vastentijd zogenaamde hongerdoeken gemaakt en verspreid om te worden opgehangen in kerk, school of parochiecentrum.

Een van de hongerdoeken wordt dit jaar centraal gesteld tijdens een bijeenkomst op dinsdag 12 maart in Nieuw-Schoonebeek, aanvang 20.00 uur. Pastor Wielens zal met ons de hongerdoek bekijken en wat we zien toelichten.

U bent van harte welkom.