Column Diaken Wielens : Nieuwe Heiligen - Paulus VI en Oscar Romero

Geplaatst op: 31-10-2018

Zondag 14 oktober jl. zijn in Rome door paus Franciscus twee mensen heiligverklaard; mensen, die door velen onder ons zijn gekend met naam en gezicht. Het zijn paus Paulus VI en bisschop Oscar Romero, aartsbisschop van San Salvador in El Salvador. Van hen zijn foto’s, filmbeelden en vooral verhalen, getuigenissen, dierbare herinneringen, gesprekken en andere aan-gelegenheden bewaard gebleven. Beide personen zijn mij dierbaar en jawel… heilig.

Paulus VI ken ik vanaf mijn kinderjaren. Ik zag hem bij ons thuis op de televisie voor de zegen met Kerstmis en Pasen voor stad en wereld: ‘Urbi et Orbi’. Hij bracht het Tweede Vaticaans Concilie, dat door de populaire paus Johannes de 23e in gang was gezet, ten uitvoer. Paulus VI had een bijzonder mooie uitstraling: sereen en uiterst serieus. Mijn familie was op hem gesteld en had ook met hem te doen. Hij moest de kerk door een turbulente tijd loodsen. Volgens mijn vader een enorm zware taak. De paus ging zichtbaar gebukt onder zijn taak. Hij schreef de geruchtmakende encycliek ‘Humani Vitae’: over geboorteregeling en de encycliek ‘Populorum Progressio’: over de ontwikkeling van de wereld en de mensheid. Over structuren die bewerken dat rijken rijker worden en armen armer. Hij werd door menigeen in Nederland met scepsis bekeken. De betrekkingen tussen Rome en de Nederlandse Kerkprovincie waren tijdens zijn pontificaat stroef. Mijn sympathie bleef echter naar hem uitgaan.

De andere heilige is aartsbisschop Oscar Romero. Hij werd in 1980 tijdens het opdragen van de H. Mis vermoord. De beelden staan nog op menig netvlies. Het gebeuren bracht mij in tranen. Bij leven groeide hij uit tot een bisschop van en voor de armen. Hij verkondigde op authentieke wijze het evangelie. Door zijn tegenstanders werd hij als communist weggezet. Naar aanleiding van zijn moord werden op diverse plekken herdenkingen gehouden. Zo ook op het Vrijthof in Maastricht. Ik was erbij. Paus Franciscus zegt: ‘Een Kerk zonder martelaren is een Kerk zonder Jezus.’ Voor velen is Romero als martelaar gestorven.

Hun namen zijn in goud bijgeschreven in de canon van de heiligenlevens. Ik beveel beide heiligen bij u aan.
Frans Wielens, diaken

Het bisdom Roermond heeft bij gelegenheid van de heiligverklaring van Paus Paulus VI en Bisschop Romero een bidprentje uitgegeven.
Klik hier voor het bidprentje van Paus Paulus VI.
Klik hier voor het bidprentje van Bisschop Romero