Dag van de Duurzaamheid - 10 oktober 2018

Geplaatst op: 05-10-2018

Wat doet het bisdom Groningen-Leeuwarden?   Elektrische laadpalen in de binnenstad

Op 10 oktober a.s. is de 10e editie van de Dag van de Duurzaamheid. Voor het bisdom Groningen- Leeuwarden een kans om onder de aandacht te brengen hoe zij uitvoering geeft aan de oproep van Paus Franciscus in zijn groene encycliek Laudato Si om goed rentmeesterschap in praktijk te brengen. ‘Duurzaamheid’ begint – ook - met beheer van eigen grond en (kerk)gebouwen.

Het bisdom investeerde al op verschillende manieren in meer duurzame eigen huisvesting. Het bisdomhuis aan de Groningse Ubbo Emmiussingel kreeg zonnepanelen op het dak. De ramen van het pand - een rijksmonument - zijn vervangen door isolerend monumentenglas. De binnenverlichting  is grotendeels vervangen door zuiniger Ledverlichting.

Elektrische laadpalen
De nieuwste ontwikkeling is de geplande plaatsing van een laadpaal met twee aansluitingen voor elektrische auto’s op de eigen parkeerplaats achter het bisdomhuis aan de Coehoornsingel in Groningen. Dit, omdat de eerste elektrische auto binnenkort in het wagenpark wordt opgenomen. De laadpaal is beschikbaar voor bisdom medewerkers, maar komt in de toekomst mogelijk ook beschikbaar voor andere bezitters van elektrische auto’s in de omgeving. De voorziening op eigen grond in de binnenstad levert zo een bescheiden bijdrage aan de transitie naar meer elektrisch autogebruik.

Natuurlijk blijft het niet bij inspanningen voor het bisdom alleen. Ook binnen lokale parochies en katholieke caritas instellingen (PCI ‘s) leeft de wens zo duurzaam mogelijk eigen bezittingen te beheren. Om die reden ontplooit het bisdom initiatieven om in gezamenlijkheid meer actie te ondernemen voor duurzaam beheer en een ecologische verantwoorde leefstijl. Benieuwd naar de inspanningen op dit punt? Volg onze website: www.bisdomgl.nl.

Contactpersoon voor meer informatie: Lammert de Hoop, bisdom Groningen-Leeuwarden.  M  06 – 109 14 645.  E  l.dehoop@bisdomgl.nl