Fakkeltocht van Nieuw-Schoonebeek naar Weiteveen

Geplaatst op: 26-09-2018

Fakkeltocht van Nieuw-Schoonebeek naar Weiteveen

Op zondag 28 oktober 2018 zal er om 18.00 uur een fakkeltocht van de R.K.-kerk te Nieuw-Schoonebeek naar de R.K.-kerk in Weiteveen worden gehouden ter herinnering aan de eerstesteenlegging van de kerk te Weiteveen op 30 oktober 1918.

Pastoor Huurdeman werd toentertijd geconfronteerd met het probleem van de veel te kleine kerk in Nieuw-Schoonebeek. Vergroten van het kerkgebouw was erg moeilijk omdat aan de oostzijde de pastorie was gebouwd en aan de westzijde stond de toren. Op voorstel van pastoor Huurdeman werd door de Aartsbisschop een onderzoek en rapport gevraagd over de wenselijkheid van het stichten van een nieuwe parochie in Amsterdamscheveld. Het rapport heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 1919 de parochie in Amsterdamscheveld (Weiteveen) werd opgericht. De inwijding van de kerk vond plaats op 3 juni 1919.

"Spelregels" voor de fakkeltocht

Iedereen die mee willen lopen met de fakkeltocht wordt om 17.45 uur bij de kerktoren in Nieuw-Schoonebeek verwacht. Men dient op eigen gelegenheid naar Nieuw-Schoonebeek te gaan – hebt u geen vervoer, neem dan contact op met Angela Mensen, tel. 54 1464. Wilt u een deel van de tocht meelopen, kunt u ook aansluiten bij Klein Stapel aan de Kerkenweg.

2. Bij de kerktoren in Nieuw-Schoonebeek worden de fakkels verstrek.
er zijn ook kleine fakkels voor de kinderen. Het is niet nodig dat iedere deelnemer een fakkel draagt; misschien één fakkel voor 4 personen.

3. Het is verstandig dat de fakkeldrager (werk)handschoenen draagt i.v.m. het eventueel druipen van de fakkel.

4. Aan het vuur in een vuurkorf kan de fakkel worden aangestoken.

5. Eerst wordt een kort woordje gesproken en worden de fakkels
en deelnemers gezegend.

6. De klokken luiden van 18.00 uur tot 18.15 uur in Nieuw-Schoonebeek, de tocht start over het fietspad en voetpad langs de Kerkenweg.

7. Van 18.15 uur tot 18.45 uur luiden de klokken in Weiteveen.

8. De deelnemers van de fakkeltocht worden om 18.45 uur bij de kerk in Weiteveen verwacht.

9. Mensen, die niet mee kunnen lopen, zijn van harte uitgenodigd
om de fakkeloptocht bij de kerk te verwelkomen.

10. Om 19.00 uur zal er een kort lof worden gehouden in de kerk met medewerking van het herenkoor en akKOORd.
Pastoor Tjepkema en diaken Wielens zullen tijdens het lof voorgaan.
Ook zal er een collecte worden gehouden voor de bestrijding van de onkosten.

11. Het geheel wordt afgesloten in de parochiezaal met koffie / thee en frisdrank voor de kids en cake.

Wij nodigen iedereen van harte uit voor de fakkeltocht, het lof en het samenzijn in de parochiezaal.
Mocht het lopen van Nieuw-Schoonebeek naar Weiteveen niet
lukken, u bent uiteraard ook van harte welkom in het lof en het samenzijn in de parochiezaal.