Franciscus nieuws

‹ Terug naar overzicht

Geplaatst op: 14-09-2018

 

KERSTINZAMELINGSACTIE 2018 in samenwerking met DE VOEDSELBANK

 

Laat uw hart spreken en geef gul! …..want God houdt van een blijmoedige gever. (Kor.2  9-7)

Na het grote succes van de inzamelingsactie van voorgaande jaren, waarin onze parochiegemeenschap zich van haar goedgeefse kant heeft laten zien, willen wij ook dit jaar weer een beroep doen op uw gulheid. Ook dit jaar werken wij weer samen met de Voedselbank. De mensen van de Voedselbank weten immers het beste waar behoefte aan is. De manier waarop we willen inzamelen is net als vorig jaar en we delen de inmiddels bekende boodschappenlijst uit. In de weekenden 24/25 november en 1/2 december worden deze lijstjes bij het uitgaan van de viering uitgedeeld. Tot en met 16 december kunt u dan uw bijdrage inleveren.

Daarvoor zullen dozen achter in de kerk worden geplaatst; ook kunt u boodschappen afgeven bij de parochieadministratie, inloop of secretariaat in uw eigen geloofsgemeenschap. 

Alle ingezamelde producten worden maandag 17 december opgehaald door vrijwilligers van de Voedselbank. Op deze manier kunnen we samen gehoor geven aan de boodschap van het evangelie waarin naastenliefde en barmhartigheid centraal staan.

Hartelijk dank voor uw bijdrage, PCI-

Parochiële Caritas Instelling en Vrede Ontwikkeling en Missie

Boodschappenlijst:

pasta

rijst

blikgroente

blikken vlees

houdbare zuivel

koffie / thee

koffiemelk

suiker

 

wasmiddelen

schoonmaakmiddelen

mix of saus voor pasta

ranja

houdbaar broodbeleg

olijfolie

bakboter

mayonaise / mosterd

babymelkpoeder

w.c.-papier

luiers (1 t/m 6)

scheermesjes

shampoo

deodorant

tandpasta

tandenborstels

maandverband

 

Natuurlijk mag u er ook iets lekkers voor de feestdagen bij doen.

 

AFSCHEID TROUWE HELPER

Opnieuw moeten we afscheid nemen van een man die zijn sporen in onze

plaatselijke geloofsgemeenschap zeker heeft verdiend. Mans Meijerink

heeft aangegeven dat hij, in verband met zijn gezondheid, wil stoppen

zijn vrijwilligerswerk. We zijn Mans heel veel dank verschuldigd voor zijn

inzet op vele gebieden; denk maar aan de maandagmorgen waar hij altijd

aanwezig was om hier en daar klusjes op te knappen. Het koor waar hij

enthousiast zijn stem liet horen en nog veel meer van die kleine klusjes die

niet gezien maar wel gedaan moeten worden.

Hartelijke dank, Mans, en geniet van je vrije tijd.

 

ALLERZIELEN

Zoals we gewoon zijn met Allerzielen, willen we ook dit jaar onze dierbare

overledenen herdenken. In de viering van zondag 4 november a.s. om

19.00 uur zullen we een kaars aansteken voor iedere parochiaan die sinds

november 2017 van ons is heengegaan.

Tot aan het verschijnen van dit Franciscuscontact waren dat:

 

Grada Reinink-Kuhl              16 december 2017      86 jaar

Mirjam Elfrink                       2 juni 2018                 57 jaar

Hanne v.d.Veen-Meijerink    4 juni 2018                 96 jaar

Minie Osseforth-v.d. Veen    10 augustus                86 jaar

 

Na de plechtige viering gaan we samen naar het kerkhof om lichtjes te

zetten op de graven van onze dierbaren.

 

V.V.S.

Op 13 november gaan we wolvilten met Wibbina van Ginkel

18 december houdt de V.V.S. de Kerstavond

Beide activiteiten zijn in dorpshuis de Schalm en beginnen om 20.00 uur.

 

CAECILIAFEEST

25 november vieren we het feest van Sint Caecilia met plechtige viering in de kerk en een feestelijke bijeenkomst erna.

 

ARCHIEF

Zoals u weet zijn we bezig geweest om ons archief weer bij de tijd te brengen. Dat heeft ons wel veel tijd gekost, maar snuffelen in het verleden, levert ook heel bijzondere momenten op. Daarvan willen we u een beetje laten meegenieten. In de komende Franciscuscontacten zult u dan ook enkele gevonden ‘schatten uit het verleden’ vinden..

Veel plezier met het lezen hiervan.

In 1930 kreeg toen kapelaan J.B. Slosser opdracht van aartsbisschop Mgr.J.Jansen (Utrecht) een parochie te stichten in Steenwijksmoer. Die opdracht nam hij aan. Hij vroeg meteen geld voor de bouw van de kerk aan Mgr. Jansen zelf. Dat kreeg hij ook nog: f 5.000,- Het eerste geld was binnen. Zo’n man was pastoor Slosser. Hij heeft heel wat acties ondernomen om de financiën bij elkaar te krijgen. Soms kleine bedragen soms grote bedragen. Minutieus bijgehouden in een grijze map met een bijna niet te ontcijferen handschrift en voorzien van zijn commentaar. Kunt u het zich voorstellen dat onze Franciscuskerk voor nog geen f 80.000,- werd aanbesteed? Wat een tijd!

In juli 1931 ging de eerste spade de grond in en toen een week later een schip met stenen in het Krimkanaal lag, werden die stenen (en ook zand en grind) met paard en wagen naar Steenwijksmoer gebracht. Ziet u de stoet al rijden heen en terug en opnieuw heen. De eerste steen werd op 17 september 1931 gelegd. Een afschrift van de oorkonde, die bijgesloten werd, ligt in ons archief. Op 10 februari 1932 ging pastoor Slosser in de pastorie wonen en 17 februari werd hij officieel ingehaald door zijn nieuwe parochianen. Op 30 maart 1932 werd de kerk voorlopig ingezegend en werd de eerste Heilige Mis opgedragen in een toen nog vrij kale kerk. Pas later had pastoor Slosser voldoende geld bij elkaar gebedeld om de kerk te verfraaien.  “Ome Piet” ( familie van Eykelenburg) heeft hier veel aan bijgedragen. In 1939 kon kerkschilder J.M Ypema aan het werk. Van zijn schilderingen genieten we nog altijd.

Ze zijn prachtig en nauwelijks aangetast door de tand des tijd! Wat wel iets zegt over de kwaliteit hiervan.

 

 

MISDIENAARSUITJE

Op vrijdag 19 oktober zijn we met alle misdienaars van Steenwijksmoers naar Cowboys en Indianen in Coevorden geweest. Dit is een binnenspeel plaats. Hier konden we trampoline springen, verstoppertje spelen, rond rennen, voetballen, op grote driewielers fietsen, midgetgolfen en klimmen en klauteren. Tussendoor kregen we lekker ranja en op het laatst hebben we heerlijk patat gegeten met een kroket of frikandel. We vonden het allemaal heel erg leuk en gezellig. Hennie en Annie hadden dit geregeld en zij hebben ons allemaal weer thuisgebracht. Heel erg bedankt.

Groetjes van Sanne, Emma, Peter, Melanie, Jae’ceon, Jadenny, François-Xavier, Henkie, Willem, Hanne en Renske.

 

VIERING ST. FRANCISCUS

Op zondag 7 oktober hebben we in de viering om 10.00 uur het feest van St. Franciscus, onze patroonheilige, gevierd. Met de nadruk op vieren. Want we hadden heel wat om stil bij te staan en te vieren

Ten eerste: natuurlijk St. Franciscus van Assisië, waar onze prachtige kerk haar naam aan te danken heeft.

Ten tweede: in het afgelopen jaar zijn er vijf grote en twee kleine glas-in-lood ramen geplaatst. Er worden in de toekomst nog twee grote en een kleine geplaatst.

Ten derde: onze archieven zijn helemaal opgeruimd en up-to-date gemaakt. Een heel karwei, waar een paar mensen al met al ruim anderhalf jaar mee bezig zijn geweest.

Ten vierde, maar niet onbelangrijk: de bouw van de nieuwe Inloop. Met man en macht is er in de aanloop naar de viering keihard gewerkt om de buitenkant helemaal tip-top in orde te maken. Prima gelukt. Binnen is het nog niet klaar. Daar wordt nu verder aan gewerkt, zodat we het gebouwtje later dit jaar in gebruik kunnen nemen.

Het was een mooie, warme viering waarin pastoor Tjepkema voorging. Er was letterlijk en figuurlijk van alles uit de kast gehaald. Alle misdienaars deden mee en kwamen in een plechtige processie, inclusief  vaandels, de kerk binnen. Het koor Palet samen met het Grootkoor verzorgde de zang en ook in de kerk werd volop meegezongen. Je kon de saamhorigheid gewoon voelen. De viering werd rechtstreeks uitgezonden op Radio Maria.

Na de viering gingen we naar buiten waar pastoor Tjepkema de Inloop heeft gezegend. De aanwezigen konden zien dat hij er lol in had en zij werden zelf ook besprenkeld. Pastoor Tjepkema zelf werd op zijn verzoek door misdienaar Henkie natgemaakt. Ook dat lukte prima.

Als afsluiting werd het Franciscuslied gezongen.

Vervolgens werd er buiten de kerk koffie en thee geschonken met wat lekkers erbij. Een mooie gelegenheid voor iedereen om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te kletsen. Tegen aller verwachting in was het weer gelukkig nog iets mooier en warmer dan voorspeld. Al met al kunnen we terugkijken op een heel geslaagde viering en feestmorgen. Dank aan een ieder die zich hiervoor heeft ingezet. Het was de moeite waard!

 

 


‹ Terug naar overzicht

Copyright © 2018 Immanuel Parochie  -  Powered by CouchCMS